2008. április 28., hétfő

Bruce Lee

Ha harcművészekről esik szó egy név kikerülhetetlen. Ha bárkit királynak lehet nevezni a teljesítménye alapján, Bruce Lee igazán az volt. Igazi legenda. Életrajzáról és filmjeiről rengeteg adatot lehet találni a neten. Inkább néhány gondolatot és tényt szeretnék megosztani veled.
-A San Franciscó-i Chinatownban (=kínai negyed) születik a sárkány évében, havában és órájában (reggel 7 és 9 óra között)
- Szemüveges, vézna gyerek volt, (késöbb kontaktlencsét hord.)
- Első filmszerepét 3 hónaposan játszotta, késöbb gyerekszinészként, több, mint 20 filmben szerepelt.
- Gőgös, beképzelt és verekedős gyerek volt, amikor már elég jól ment neki a kungfu, egy bűnbanda feje lett.
- 1958-ban megnyeri a Hongkongi cha-cha bajnokságot
- A Zöld Lódarázs c. sorozatban, mint Kato olyan népszerű lesz Hongkongban, hogy létrehoznak egy külön Kato show-t.
- A vietnámi háború idején be akarták sorozni, majd “fizikai elégtelenség” miatt leszerelték.
- Akár egy ujjon is képes volt fekvőtámaszokat csinálni.
- Míg a mai filmekben enyhe gyorsításokat alkalmaznak, Lee-nek le kellett lessítania a mozdulatait a korabeli kamerák számára.
Harcművészetéről:
Bruce Lee Yip Man nagymester kedvenc tanítványa volt. A Wing Chun egy emberre szabott harcművészet- míg a korábbi stílusok pl. Sáska, Tigris valamilyan állatot utánzott. Lee ennél is továbbment és a kung-fut nem csak az emberi fajra általában, hanem egyénre szabta. Nagysága pont az alázatosságban rejlett a küzdősportok iránt. Mindenkitől hajlandó volt tanulni, így rengeteg elemet beolvasztott a Jet Kune Do nevű, általa kifejlesztett rendszerbe. Ősi Jiu Jitsu, karate elemek mellett a modern nyugati box ütéseit és lábtechnikáit is alkalmazta. (Nagy rajongója volt Muhamed Alinak.) Ezért mondhatjuk, hogy a Jet Kune Do egy totális harcművészeti rendszer lett, ami nyitott mindenre és mindenki által alkalmazható, mivel mindenki a neki tetsző technikákat használhatja. Ez a fajta nyitottság járult hozzá ahhoz, hogy a tradicíonális kung-fu, mely elötte valamilyen misztikus kínai humbugnak tűnt az amerikai és európai embernek végre elérhető lett mindenki számára. Pontosan ez Bruce Lee legnagyobb érdeme. Az első volt, aki nem kínaiakat tanított, majd könyvet adott ki a kungfu-ról. Nélküle még talán még ma sem tanulhatnánk ezt a harcművészetet.

Nincsenek megjegyzések: