2008. április 30., szerda

Tony Jaa

A következő évek legnagyobb sztárja lesz szerintem ez a fiatal tehetség. Hihetetlen mozgáskultúrával rendelkezik, akiről néha az a benyomásunk támad, hogy fittyet hány a gravitációra és egyéb holmi fizikai törvénykre. Az Ong-Bak című filmmel debütált a nagyközönség elött, amiben sehol nem látott mutatványokkal kápráztatta el a közönséget. Akik kételkednek benne, hogy ezeket huzalok és egyéb trükkök nélkül csinálta, azoknak itt egy kis bemutató, ahol az Ong-Bak jeleneteit próbálják:







A wikipedia szerint Tony Jaa, Thaiföldön Jaa Panom (Thaiföld, Surin, 1976. február 5. – ) thaiföldi harcművész-színész, kaszkadőr, koreográfus és rendező. Filmjei közé tartozik az Ong-Bak és a Tom-Yum-Goong.


Panom Worawit néven született 1976. február 5-én, Thaiföld északkeleti, Surin nevű tartományában, egy kambodzsai gyökerű („khmer surin”) elefánthajcsár családban. A gyerekkorában látott Bruce Lee-, Jackie Chan- és Jet Li-filmek nagy hatással voltak rá, jelenleg is őket tekinti példaképeinek. A thai Kerd Ma Lui / „Born to Fight” című film hatására kezdett el harcművészetekkel és kaszkadőrködéssel foglalkozni, még mindig tinédzserként, az említett film rendezője, Panna Rittikrai kezei alatt. Az egyetemen számos harcművészetet tanult, például Taekwon Do-t és dzsúdót is, de a fő stílusa a Muay Thai, a Taekwon Do és a kardvívás. Az 1997-es amerikai Mortal Kombat: Annihilation című filmben már mint kaszkadőr, dublőr szerepelt. Amikor Prachya Pinkaew rendező meglátta a demó amyagát, az Ong Bak (2003) című filmet neki írta, az ő adottságaihoz. Ezzel a filmmel, immáron Tony Jaa néven be is robbant a világhírnévbe („Ázsia elküldte hozzánk az új sárkányát!”), a film nyugati terjesztéséről maga Luc Besson gondoskodott. A 2005-ös Tom Yum Goong című filmjét ismét Prachya Pinkaew rendezte és neki írták – és ismét nagy siker lett. Mivel képzett kaszkadőr, így a filmjeiben nem használ kaszkadőrt, mint ahogy számítógépes trükköket és dróton mozgatást sem. Naponta nyolc órán át sportol, edz és gyakorolja a Muay Thait és egyéb harcművészeteket. Thai és khmer nyelven beszél, jelenleg angolul tanul.

Nincsenek megjegyzések: