2008. május 4., vasárnap

Jet Li: The Master

 Nem volt könnyű rábukkanni a net bugyraiban erre az 1986-os mozira. Felirat meg aztán végképp nem került hozzá, főleg, hogy Master címen több tucat film is létezik. Szóval az eredeti film címe: Long xing tian xia. A fiatal Jet Li amerikában forgatott filmjével be szeretett volna törni Hollywoodba, de ez épp úgy sikertelen próbálkozás maradt, mint Jackie Chan The Big Brawl-ja(1980) vagy a 1985-ös Protector. Az igazi áttörésre Jackie-nek a Csúcsfomábanig, Jet Li-nek a Halálos fegyver 4-ig kellett várni, ill. Hongkong visszacsatolásával nem maradt más hátra, mint előre. /Sammo Hung pedig a Harc törvénye című sorozattal vándorolt Amerikába/
Érdekes, az amerikai filmjeik szerintem mindegyiküknek gyengébbek lettek, és nem a sztorik miatt, egyszerűen felhigítják a verekedéseket, el kerül a hangsúly róla. Azon kívűl a világ legjobb bunyós-kaszkadőrjei kínaiak, Amerikában nehéz őket helyettesíteni.
 Szóval a sztori annyira nem bonyolult, hogy gyengécske angol tudásommal is simán levágtam. Jet amerikában élő mesterét látogatja meg, de mire odaér egy Jonny nevű kung-fu bajnok laposra veri az öreg Tak bácsit. /Nem összetévesztendő a Szomszédok Taki bácsijával!/ Egyet találhattok ki fog bosszút állni...
 A szereplő gárdából külön ki is emelném az öreg mestert alakító Wah Yuen-t. Láthattuk őt még a Pofonok földjében, mint nyugdíjas kung-fu mestert, vagy a Police story 3- ban ő volt Panther, akit Jackie Chan kihozott a fegyenc-telepről. De ő volt a főgonosz a Dragon Forever-ben(1988) Jackie, Sammo és Biao ellenében is.
A kezdő összecsapás volt a legjobban megcsinálva, ahol ez a vékony testalkatú emberke küzd a focista-frizurájú alantas bajnokkal, aki viszont nagyon erőteljes és agresszív volt. A harc abszolút hihető, ahogy az öreg a technikáival, mint erő elvezetés és érzékeny pontok támadása ellensúlyozza az dühödt erőt. Jobbnak látjuk a kínai mestert, de mégis hihető, ahogy végül kikap, hiszen ellenfele nem tisztán játszik.
Összességéban nem ez Jet Li legjobb filmje közel sem, de abszolút élvezhető, néhol humoros máskor brutális és megfelelően látványos, egyszeri megnézésre mindenképp javallt.

Nincsenek megjegyzések: